Jednorodne oceany

12 kwietnia 2013, 12:00

W Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) opublikowano artykuł, z którego dowiadujemy się, że nawet 2/3 bakterii, które żyją w kanale La Manche można znaleźć też w innych środowiskach morskich - od lasów namorzynowych po kominy hydrotermalne



Leczenie śmiertelnymi dawkami

1 sierpnia 2013, 12:02

Uczeni z Wydziału Stomatologii University of Michigan przeprowadzili niezwykle interesujące badania, które mogą uratować życie wielu osobom chorującym na nowotwory. Obecnie znaczną część nowotworów można leczyć, pod warunkiem jednak wczesnego wykrycia i szybkiego rozpoczęcia odpowiedniej terapii


Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu

21 listopada 2013, 11:04

Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.


Zmiana albedo większa niż sądzono

19 lutego 2014, 12:26

Na podstawie danych przekazanych przez satelity NASA stwierdzono, że wskutek zanikania lodu na Oceanie Arktycznym, albedo Ziemi – czyli jej zdolność do odbijania promieniowania słonecznego - zmniejsza się bardziej niż dotychczas sądzono


Dokładne pomiary antywodoru

5 czerwca 2014, 08:12

Naukowcy pracujący przy CERN-owskim eksperymencie ALPHA dokonali niezwykle precyzyjnego pomiaru ładunku elektrycznego atomu antywodoru. Ładunek ten wynosi 0.


Pojedynczy zastrzyk zabija guzy nowotworowe

10 października 2014, 08:42

Doktor Glen Boyle i jego zespół z australijskiego QIMR Berghofer Medical Research Intitute wykorzystali lek z nasion rośliny tropikalnej do zniszczenia guzów nowotworowych. Przedkliniczne badania laboratoryjne wykazały, że pojedyncza injekcja środka EBC-46 prowadzi do szybkiego rozpadu wielu guzów.


Pingwiny nie mogą poczuć smaku ryby

17 lutego 2015, 11:49

Pingwiny wyczuwają jedynie kwaśny i słony smak.


Wpływ genów na atrakcyjność dla komarów

23 kwietnia 2015, 10:11

Prawdopodobieństwo ugryzienia przez komara można sprowadzić do genów - dowodzą badania na bliźniętach Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej oraz współpracowników z Uniwersytetu w Nottingham czy Uniwersytetu Florydzkiego.


Ścisnęli jak nigdy dotąd

26 sierpnia 2015, 06:34

Naukowcy z Uniwersytetu w Bayeruth i innych uczelni we współpracy z kolegami z Niemieckiego Synchrotronu Elektronowego (DESY) pracowali z najwyższym ciśnieniem wytworzonym kiedykolwiek przez człowieka. Uczeni wykorzystali ciśnienie 770 gigapaskali (GPa) podczas badań właściwości osmu


Badali malarię, wpadli na trop leku na raka

16 października 2015, 08:40

Podczas badań nad szczepionką przeciwko malarii dla kobiet w ciąży naukowcy z Uniwersytetu w Kopehadze oraz University of British Columbia trafili na ślad białka, które może być efektywnym lekiem przeciwko nowotworom. Uczeni mają nadzieję, że w ciągu najbliższych 4 lat rozpoczną badania kliniczne na ludziach.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy